Skip to main content

Blogg

vinnarklassen

2022-11-28

Klass 9A, BMSL tog hem segern

Bidraget F.R.E.S.H, av klass 9A, BMSL i Lund tog hem segern i årets Spänningssökarna. Juryn lyfte fram klass 9As förmåga att ta med alla in i framtiden och på ett fräscht sätt presentera en möjlig framtida lösning på att lagra energi.

Lördagen den 26 november 2022 hölls årets final i tävlingen Spänningssökarna. På Medicon Village i Lund hade de sju finalistklasserna samlats för att göra upp om segern, ivrigt påhejade av skolkamrater, anhöriga och andra intresserade.

I år hade 44 klasser deltagit i tävlingen, med uppdrag att spana 10 år in i framtiden och fundera på vilka energilösningar som behövs då, på temat "Världen 2032". Vid finalen deltog sju finalistklasser från Hjärup, Lomma, Lund, Löddeköpinge och Staffanstorp.

Efter det att alla finalistklasser presenteras sina bidrag och juryn överlagt, stod klass 9A på BMSL i Lund som segrare med bidraget F.R.E.S.H. Klass 9A beskriver själva sitt bidrag F.R.E.S.H såhär:

”Vår idé är att bygga en stor elutjämningsstation för att jämna ut tillgång och efterfrågan på el på regional eller lokal nivå när det råder stor elbrist. Genom att använda riktigt stora och tunga hjul som svävar horisontellt på ett magnetfält (som ett Maglevtåg) kan vi lagra energin i de snurrande hjulens rörelsemängd. Den nattliga gröna elektriciteten från vindkraft och andra energikällor som ofta går till spillo kan användas för att accelerera de tunga magnetiska svävande hjulen. Mellan dessa hjul finns ett lager titan för att stoppa magnetfälten mellan hjulen och öka kontrollen samt säkerheten. För att öka funktionaliteten gäller det att minska friktionen, både i luft genom vakuum men också eftersom hjulen svävar på ett magnetfält (som en Hyperloop).”

Juryns motivering i sin helhet

”F.R.E.S.H - BMSL 9A Lund: Ett bidrag som både var fräscht och snurrade till det ordentligt. Ni tog oss rakt in i framtiden med er idé om att lagra energi. Ett globalt stort problem där ni noga undersökt teknikens möjligheter. En stor fördel är att den är skalbar. Ett ämne som är mycket intressant och väldigt avgörande för Världen 2032. Så tack för att vi fick se en möjlig framtida lösning. Ni bjöd på en härlig presentation där alla var mycket pålästa och kunde ge oss i juryn genomtänkta svar på våra kluriga frågor. Och som vi alla vet ”kunskap är en färskvara” och ni är ett bevis på att ni utmanar och utvecklar era tankar. En FRESH-idé!”

För att se fler bilder, filmer och motiveringarna till bidragen. Följ oss på Instagram!

Philippe Longchamps är lärare för klass 9A på BMSL i Lund

- Det är så roligt! Det är samarbetet som tagit oss hit. Vi arbetar mycket med transformativt lärande, där alla är med och lyfter varandra. Det handlar om att lära för livet, skapa en gemenskap och solidaritet. Då lär sig eleverna på ett hållbart sätt om ett hållbart ämne, säger han.

Spänningssökarna är en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner. Genom aktivt lärande får de deltagande klasserna tillsammans med sin lärare sätta ihop ett bidrag till hur vi i framtiden kan lösa en aktuell energifråga. I tävlingen bedöms kriterier som kreativitet, uppfinningsrikedom och presentationsteknik. I år firar tävlingen 10-årsjubileum.

De sju finalistklasserna vinner pengar till sina klasskassor. Den segrande klassen vinner 100 000 kronor, andrapriset uppgår till 50 000 kronor, tredjepriset 25 000 kronor och det delade fjärdepriset består av 10 000 kronor till vardera klass.

Nytt för i år - Kundernas pris

I år delades också tre nya priser ut i kategorin Kundernas pris: pris för bästa artistiska framförande, för bästa kostym samt för bästa hejarklack. Kunderna som utsåg vinnarna till dessa priser är Medicon Village Fastighets AB och Axis Communication.

Juryn i år bestod av

 • Sezgin Kadir, VD och koncernchef, Kraftringen
 • Stefan Zamudio, pedagog vid Vattenhallen Sience Center
 • Annika Olsson, rektor, LTH
 • Madeleine Gillborn, lead of clean technology, AlfaLaval
 • Anna Jähnke, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne.

Det var en riktigt tuff kamp om titeln mellan de olika bidragen, säger Sezgin Kadir, VD och koncernchef för Kraftringen:

- Idag har vi upplevt en dag full av kreativitet och naturvetenskapligt lösningsfokus från alla våra finalister. Det känns lovande att framtidens unga är så engagerade. De får oss se nya möjligheter och att tänka på nya sätt, säger Sezgin Kadir.

Kontakt

 • Linda Ahlman, projektledare Spänningssökarna: mejl
 • Karin Lindroth, kommunikationsansvarig press: 0761-16 38 57, mejl

2022-06-29

Hur lever en vinnare?

Här kommer en hälsning från klass 9B i Pilängskolan som kammade hem förstapriset i senaste upplagan av Spänningssökarna!

Innan vi berättar om vår härliga resa vill vi tacka Kraftringen som gjort detta möjligt. Vi har haft en underbar upplevelse och kommit mycket närmare klassen och det är tack vare er.

Vår resa började med att vi åkte buss till blå planeten. Där fick vi se många coola fiskar och vattendjur samt lära oss om uttrar. Vi fick även mata rockor. Efter det åkte vi vidare till Wihlborgs fastigheter där vi fick lära oss fastigheters klimatpåverkan. Vilket är värme, kyla, el, gas från kylmaskiner, transporter och byggprojekt. De gick igenom byggandets livscykel och hur man idag återvinner både byggmaterial och inredning.
För att Wihlborgs ska påverka klimatet så lite som möjligt köper de grön energi (värme, kyla och el) dels genom solceller och värmepumpar, men också genom ansvarsfulla transporter och laddplatser för elcyklar och elbilar.

Sedan fortsatte resan mot huset vi hyrt, vi bodde i en stor villa med pool, jacuzzi, fotbollsmål, pingis och biljardbord och här spenderade vi tre härliga dagar. Det var underbart väder och vi bada, sola och åt gott. En dag gjorde vi en femkamp som en tjej i vår klass fixat och det blev väldigt lyckat. Vi bodde i en mysig by som hette Oderup och om dagarna kunde man gå ner till havet och köpa glass. På kvällarna efter middagen satt vi runt elden och grillade marshmallows och lyssnade på musik. Efter tre dagar packa vi ihop och åkte hem, på vägen hem åkte vi till Tivoli i Köpenhamn där vi spenderade några timmar. På Tivoli åkte vi mycket karuseller och åt lunch tillsammans. När vi sedan kom hem var vi väldigt slitna men supernöjda med vår resa. Tack för allt!

/9B Pilängskolan

2022-03-24

Missade du finalen?

Wow! Förra lördagen avgjordes finalen i Spänningssökarna 21/22. Både på plats och online fick vi se fantastiska presentationer av klassernas idéer och en vinnare korades. Vår erfarna jury har en hel rad med bedömningskriterier att förhålla sig till när de korar en vinnare, nämligen dessa:

 • Funktion och användning
 • Sociala & miljömässiga värden
 • Målgrupp – till vem riktar sig idén?
 • Spridning bland Kraftringens ägarkommuner
 • Presentation
 • Nytänkande

Här är topp 3 i tävlingen och juryns motiveringar till dem:

På tredjeplats hittar vi klass 9A från Rutsborgskolan i Lomma med Plant Power. Klassen har utvecklat en idé som använder en galvanisk cell i stor skala kombinerat med att använda elektrolys för att få fram vätgas som sedan ska distribueras och lagras. Idén tar vara på energin som finns ute i naturen som idag inte riktigt är utnyttjad. Och råvaran finns det gott om – det vet alla som promenerat förbi en villaträdgård med fruktträd på sensommaren!

Gruppen gjorde en proffsig presentation där de framförde sitt bidrag på ett både engagerat och engagerande sätt.

Att ta vara på avfall och förädla det till något värdefullt är en central del i den hållbara omställningen. Med Plant Power kan alla vara med, oavsett om man bor i Kraftringens ägarkommuner eller någon annanstans i världen. Uppfinningen ger dem som deltar en känsla av att tillsammans har vi kraften att förändra!

På andra plats hittar vi klass 9A från BMSL i Lund med bidraget En elektrolysande idé. Deras idé bygger på elektrolys och de spinner vidare på hur vätgas kan användas som bränsle. När vi letar framtidens energilösningar måste vi tänka på hela kedjan och fokus i idén ligger på att minska förlusterna i samband med överföring och lagring.  

Presentationen var mycket proffsig och grep tag då den inleddes med stark och hoppfull musik där man berättade om en vision om det klimatneutrala samhället. Detta väckte hopp och framtidstro.

På första plats hittar vi klass 9B från Pilängskolan med Nödradion. Denna idé bygger liksom de andra på etablerade metoder och drivs med en vev och solceller

Gruppen har tänkt utanför boxen och lagt vikt vid att ta vara på den mänskliga energin i en krissituation. Det är en förutsättning för att människor ska orka lösa andra energiproblem. Unikt med denna idé är SOS-knappen och just översättningsfunktionen som gör det lättare att få hjälp i en nödsituation oavsett var man befinner sig. Att inte kunna förstå information ökar stressen i en nödsituation enormt, så denna funktion kan hjälpa människor att tänka klart och lösa problem.

En sådan här produkt kan bli användbar för vem som helst var som helst i världen. Det var lätt att följa med i resonemanget och presentationen av bidraget var fylld av positiv energi.

Nu finns samtliga bidrag som deltog på finalen + en nedklippt version från finalen att kika på här:

Se samtliga bidrag från finalen!

Till sist vill vi tacka alla klasser, lärare och personal på Kraftringen som har varit delaktiga i Spänningssökarna. Redan till hösten är vi tillbaka igen och då är det 10-års jubileum, tipsa din lärare redan nu!