Skip to main content

Steg 1 - Anmälan

Din lärare ska anmäla sin eller sina klasser till årets tävling senast 17 juni 2022. Vi har ett begränsat antal platser, det är därför först till kvarn som gäller. När sista datum för anmälan har passerat blir din lärare kontaktad av Kraftringen och får mer detaljerad information. Vi skickar även ut länkar till vårt digitala utbildningsmaterial. Det du och dina klasskompisar titta på och få inspiration till att börja spåna på idéer.

Steg 2 - Workshop

Spänningssökarna är en semidigital upplevelse. Tillsammans med vår medarrangör Vattenhallen skickar vi ut en stor box full av inspirerande material till upplevelsebaserat lärande. En del av experimenten finns i stor skala i Vattenhallen. Boxarna skickas ut efter sommaren och redan nu ligger filmerna med instruktioner här på sajten. Varje laboration kommer med en QR-kod som länkas till en film om experimentet.

Sedan ska ert tävlingsbidrag skickas in. Här gäller det att vara kreativ. Vi tillåtet powerpoint, ljudfiler, filmer, hemsidor, TikTok eller vad ni vill. Så länge er idé blir tydligt förklarad och går att bedöma för juryn så får ni sätta ihop bidraget som ni vill.

Steg 3 - Omröstning

Senast 23 september klockan 23.59 ska bidragen komma till oss. Därefter läggs de upp här på Spänningssökarna.se. Sedan är det dags för allmänheten att rösta på sitt favoritbidrag, så här gäller det för er klass att vara aktiv och ragga röster. De 10 bidrag med flest röster går vidare i tävlingen.

Röstning på lika villkor

Röstningen sker med hjälp av SMS. Det är tillåtet att rösta hur många gånger som helst. Dock får du bara rösta fyra gånger i timman från ett och samma nummer. Detta kontrolleras och alla röster över det stryks.

Om vi kommer på någon med att fuska blir vi tyvärr tvungna att diskvalificera bidraget.

Steg 4 - Kraftrådet

Kraftrådet består av studenter från Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet. De utvärderar de 10 bidrag som röstats fram efter framtagna bedömningskriterier. Av dessa 10 väljer de ut 7 bidrag som går vidare till final. Men Kraftrådet har också rätt att välja ut ett (1) wildcard som åkt ut tidigare i tävlingen, som får gå direkt till final. Utvärderingen sker torsdag 6 oktober. Finalbidragen presenteras kort därefter.

Steg 5 - Förbereda presentation 

Om din klass har gått till final, har ni nu ett par veckor på er att finjustera era bidrag och öva på er presentation. Din klass kommer också få en lektion i presentationsteknik. Allt för att ni ska känna er förberedda på den stora finalen.

Steg 6 - Final

26 november är det dags för en livesänd final. Finalisterna kommer till Medicon Village för att kämpa om förstapriset — 100 000 kr till klasskassan!

Vinsterna

Om er klass vinner får ni hela 100 000 kr till klasskassan! De ska användas på bästa sätt för att ge er en pedagogisk upplevelse. Eventuell vinstskatt betalas av den vinnande klassen. Den vinnande klassen/gruppen får också vara med vid Kraftringens årsstämma i april för att presentera sin idé och berätta om sina upplevelser tävlingen och hur de ska använda sina vinstpengar.

Men alla finalister vinner. Andrapristagarna vinner 50 000 kr, tredjepristagarna vinner 25 000 kr och resterande fyra finalistklasser vinner 10 000 kr. Även dessa pengar ska gå till att berika era liv med en pedagogisk upplevelse.

Alla vinnande klasser får sedan berätta om sin resa eller upplevelse med text och bild eller en film, så att vi kan lägga upp den här på siten. Senast två veckor efter resan/upplevelsen är genomförd vill vi ha er redovisning.

Genom att delta i tävlingen medger deltagarna Kraftringen fullständig och exklusiv förfogande- och äganderätt till tävlingsbidragen utan geografiska begränsningar eller begränsningar i medier eller i tid. Kraftringen äger härigenom en obegränsad ensamrätt att använda tävlingsbidragen i kommersiellt eller annat syfte för sin verksamhet. Om någon person ej vill eller får synas, till exempel på bild eller med namn, måste detta meddelas arrangörerna av tävlingen i god tid samt att representant för denna person/klass ser till att personen i fråga inte deltar i någon oönskad aktivitet.

Bedömningskriterier

Kraftringen, Kraftrådet och juryn vid finalen bedömer bidragen utifrån följande kriterier:

  • Funktion och användning
  • Sociala och miljömässiga värden
  • Målgrupp – vem riktar sig idén till?
  • Nytänkande och kreativitet
  • Spridning bland Kraftringens ägarkommuner

Under finalen har juryn ytterligare ett bedömningskriterium – presentationen. De bedömer då hur väl klassen presenterat sitt bidrag, hur kreativ presentationen var och hur klassen kunde argumentera för sitt bidrag