Skip to main content

Så fungerar tävlingen

Steg 1 - Anmälan

Din lärare ska anmäla sin eller sina klasser till årets tävling senast 7 juni 2024. Vi har ett begränsat antal platser, det är därför först till kvarn som gäller. När ni anmäler er får ni även ange när ni vill komma till Vattenhallen.

Steg 2 - Workshop

Vi är glada över att vara tillbaka på Vattenhallen i Lund igen. Där kommer eleverna utföra flera praktiska övningar och experiment om olika sätt att producera, distribuera och lagra energi. Värdefulla kunskaper inför att de ska utforma sitt tävlingsbidrag. Studiebesöket ta cirka 3 timmar och vi har tillgång till Vattenhallen under veckorna 36-38. När din lärare anmäler din klass till tävlingen så fyller ni även i när ni vill göra ert besök på Vattenhallen.

På plats tar ni i grupper fram olika förslag och genom röstning väljer klassen ut en idé ni vill tävla vidare med i Spänningssökarna 2024. Klassen får sedan ta med sig idén hem till klassrummet och för att utveckla det till ett fullfjädrat tävlingsbidrag som ni ska skicka till oss. Här gäller det att vara kreativ. Vi tar mot bidrag i formaten powerpoint, word, film eller foto. Så länge er idé blir tydligt förklarad och går att bedöma för juryn får ni sätta ihop bidraget som ni tycker är bäst.

Steg 3 - Omröstning

Senast 4 oktober klockan 23.59 ska bidragen ha skickats in till oss. Därefter läggs de upp här på Spanningssokarna.se. Sedan är det dags för allmänheten att rösta på sitt favoritbidrag. Här gäller det för er klass att vara aktiv och ragga röster. De 5 bidrag med flest röster går vidare i tävlingen.

Röstning på lika villkor
Vi återkommer med mer info gällande röstningen och hur den ska gå till.

Steg 4 – Kraftrådet

Kraftrådet är vår mycket kompetenta urvalsjury. Den består av studenter från Lunds universitet och Lunds Tekniska Högskola som jobbar extra på Vattenhallen.

Det gör att de både har unik kunskap om experimenten samt om de ämnen som är relevanta för tävlingen.  Deras uppgift är att gå igenom de 10 bidrag som fått flest röster och av dem välja ut 5 som går vidare till final. Men Kraftrådet har också rätt att välja ut ett (1) wildcard som åkt ut tidigare i tävlingen, som får gå direkt till final. Utvärderingen sker torsdag 17 oktober. Finalbidragen presenteras kort därefter.

Steg 5 - Förbered presentation 

Om din klass har gått till final, har ni nu ett par veckor på er att finjustera era bidrag och öva på er presentation. Din klass kommer också få en lektion i presentationsteknik. Allt för att ni ska känna er förberedda på den stora finalen.

Steg 6 - Final

23 november är det dags för en livesänd final. Finalisterna kommer till Sparbanken  Skåne Arena för att kämpa om förstapriset — 100 000 kr till klasskassan!

Bedömningskriterier

Kraftringen, Kraftrådet och juryn vid finalen bedömer bidragen utifrån följande kriterier:

- Funktion och användning

- Sociala och miljömässiga värden

- Årets tema – (hur väl knyts årets tema ihop med er idé?)

- Nytänkande och kreativitet

- Presentation

Det är under finalen har juryn bedömmer bedömningskriteriumet – presentationen. De bedömer då hur väl klassen presenterat sitt bidrag, hur kreativ presentationen var och hur klassen kunde argumentera för sitt bidrag.

Vinsterna

Om er klass vinner får ni hela 100 000 kr till klasskassan! De ska användas på bästa sätt för att ge er en pedagogisk upplevelse. Eventuell vinstskatt betalas av den vinnande klassen. Den vinnande klassen/gruppen får också vara med vid Kraftringens årsstämma i april för att presentera sin idé och berätta om sina upplevelser tävlingen och hur de ska använda sina vinstpengar.

Men alla finalister vinner. Andrapristagarna vinner 50 000 kr, tredjepristagarna vinner 25 000 kr och resterande två finalistklasser vinner 10 000 kr. Även dessa pengar ska gå till att berika era liv med en pedagogisk upplevelse.

Första-, andra- och tredjepristagarna får sedan berätta om sin resa eller upplevelse med text och bild eller en film, så att vi kan lägga upp den här på siten. Senast två veckor efter resan/upplevelsen är genomförd vill vi ha er redovisning.

Genom att delta i tävlingen medger deltagarna Kraftringen fullständig och exklusiv förfogande- och äganderätt till tävlingsbidragen utan geografiska begränsningar eller begränsningar i medier eller i tid. Kraftringen äger härigenom en obegränsad ensamrätt att använda tävlingsbidragen i kommersiellt eller annat syfte för sin verksamhet. Om någon person ej vill eller får synas, till exempel på bild eller med namn, måste detta meddelas arrangörerna av tävlingen i god tid samt att representant för denna person/klass ser till att personen i fråga inte deltar i någon oönskad aktivitet.