Så fungerar tävlingen
Steg 1 - Anmälan
Din lärare ska anmäla sin eller sina klasser till årets tävling senast 6 juni 2025. Vi har ett begränsat antal platser, det är därför först till kvarn som gäller. När ni anmäler er får ni även ange när ni vill komma till Vattenhallen.
Steg 2 - Workshop
Vi är även i år på Vattenhallen i Lund. Där kommer eleverna utföra flera praktiska övningar och experiment om olika sätt att producera, distribuera och lagra energi. Värdefulla kunskaper inför att de ska utforma sitt tävlingsbidrag. Studiebesöket ta cirka 3 timmar och vi har tillgång till Vattenhallen under veckorna 36-38. När din lärare anmäler din klass till tävlingen så fyller ni även i när ni vill göra ert besök på Vattenhallen.
På plats tar ni i grupper fram olika förslag och genom röstning väljer klassen ut en idé ni vill tävla vidare med i Spänningssökarna 2025. Klassen får sedan ta med sig idén hem till klassrummet och för att utveckla det till ett fullfjädrat tävlingsbidrag som ni ska skicka till oss. Här gäller det att vara kreativ. Vi tar mot bidrag i formaten powerpoint, word, film eller foto. Så länge er idé blir tydligt förklarad och går att bedöma för juryn får ni sätta ihop bidraget som ni tycker är bäst.
Steg 3 - Kraftrådet
Senast 3 oktober klockan 23.59 ska bidragen ha skickats in till oss. Därefter läggs de upp här på Spanningssokarna.se. Sedan är det dags för Kraftrådet att ta fram de 10 bidrag som går vidare i tävlingen. Kraftrådet är vår mycket kompetenta urvalsjury. Den består av studenter från Lunds universitet och Lunds Tekniska Högskola som jobbar extra på Vattenhallen.
Det gör att de både har unik kunskap om experimenten samt om de ämnen som är relevanta för tävlingen. Deras uppgift är att gå igenom de bidrag som kommit in i tävlingen och bland dem välja ut de 10 bidrag som går vidare i tävlingen.
Steg 4 – Omröstning
När Kraftrådet valt ut de 10 bidrag som går vidare i tävlingen är det dags för allmänheten att rösta. Hur du röstar och exakt datum för omröstning presenters inom kort. Allmänheten röstar fram de fem bidrag som går vidare till den stora finalen på Sparbanken Skåne Arena i Lund.
Steg 5 - Förbered presentation
Om din klass har gått till final, har ni nu ett par veckor på er att finjustera era bidrag och öva på er presentation. Din klass kommer också få en lektion i presentationsteknik. Allt för att ni ska känna er förberedda på den stora finalen.
Steg 6 - Final
22 november är det dags för en livesänd final. Finalisterna kommer till Sparbanken Skåne Arena för att kämpa om förstapriset — 100 000 kr till klasskassan!
Vinsterna
Om er klass vinner får ni hela 100 000 kr till klasskassan! De ska användas på bästa sätt för att ge er en pedagogisk upplevelse. Eventuell vinstskatt betalas av den vinnande klassen. Den vinnande klassen/gruppen får också vara med vid Kraftringens årsstämma i april för att presentera sin idé och berätta om sina upplevelser tävlingen och hur de ska använda sina vinstpengar.
Men alla finalister vinner. Andrapristagarna vinner 50 000 kr, tredjepristagarna vinner 25 000 kr och resterande två finalistklasser vinner 10 000 kr. Även dessa pengar ska gå till att berika era liv med en pedagogisk upplevelse.
Första-, andra- och tredjepristagarna får sedan berätta om sin resa eller upplevelse med text och bild eller en film, så att vi kan lägga upp den här på siten. Senast två veckor efter resan/upplevelsen är genomförd vill vi ha er redovisning.
Genom att delta i tävlingen medger deltagarna Kraftringen fullständig och exklusiv förfogande- och äganderätt till tävlingsbidragen utan geografiska begränsningar eller begränsningar i medier eller i tid. Kraftringen äger härigenom en obegränsad ensamrätt att använda tävlingsbidragen i kommersiellt eller annat syfte för sin verksamhet. Om någon person ej vill eller får synas, till exempel på bild eller med namn, måste detta meddelas arrangörerna av tävlingen i god tid samt att representant för denna person/klass ser till att personen i fråga inte deltar i någon oönskad aktivitet.
Bedömningskriterier
Kraftringen, Kraftrådet och juryn vid finalen bedömer bidragen utifrån följande kriterier:
- Funktion och användning
- Sociala och miljömässiga värden
- Årets tema – (hur väl knyts årets tema ihop med er idé?)
- Nytänkande och kreativitet
Under finalen har juryn ytterligare ett bedömningskriterium – presentationen. De bedömer då hur väl klassen presenterat sitt bidrag, hur kreativ presentationen var och hur klassen kunde argumentera för sitt bidrag.