Skip to main content

Blogg

2023-11-27

Pilängskolan 9B vann med Elektroletten!

Bidraget Elektroletten av klass 9B, Pilängskolan i Lomma vann årets Spänningssökarfinal. Juryn lyfte i sin motivering fram klass 9Bs förmåga att kombinera kompetens kring kemi, energi och mänskliga element på ett kreativt och humoristiskt sätt.

Lördagen den 25 november 2023 hölls finalen i tävlingen Spänningssökarna – en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner.

48 klasser deltog i tävlingen, och satte tillsammans med sin lärare samman ett bidrag om hur vi i framtiden kan lösa en aktuell energifråga. I år var temat Energi från trakten.
Vid finalen deltog sju finalistklasser från Lomma, Lund, Löddeköpinge och Södra Sandby.

Efter det att alla finalistklasser presenterat sina bidrag och juryn fått överlägga, stod det klart att klass 9B, Pilängskolan i Lomma utsetts som vinnare av 2023 års Spänningssökarna.

Bidraget Elektroletten är en toalett som gör det möjligt att producera el från urin. Genom elektrolys utvinns vätgas från urin. I Elektroletten finns små bränsleceller som i sin tur utvinner energi ur vätgasen, genom att den reagerar med syre. På så sätt frigörs elektroner, vilket ger upphov till elektrisk ström.

Juryns motivering i sin helhet
”Tänk att kunna tända lampan tack vare att man gått på toaletten. Lokalt i allra högsta grad skulle vi i juryn vilja säga. Förslaget har klarat av att kombinera kompetens kring kemi, energi och mänskliga element. Man fångar energin vid källan, lägger till lite energi och får ut mycket. Alltsammans på ett biologiskt säkert sätt. På ett kreativt och humoristiskt sätt visar ni upp ett nytt användningsområde för de toaletter som finns i allas hem. Och som ni säger ´Elektroletten gör det möjligt för vilken toalettägare som helst att producera el till sig själv på ett hållbart sätt´. Vi håller med. Vi i juryn övertygade om att ert bidrag är väl värt att testas.”

- Det har varit ett hårt arbete, men roligt att se det växa fram. Vi har hela tiden trott på vår idé, säger Karin Gustafsson, mentor för klass 9B på Pilängskolan i Lomma.

- Det är så roligt att ta del av kreativiteten, uppfinningsrikedomen och det fina engagemanget hos Spänningssökarnas finalister. Många av förslagen är avancerade och verkligen på rätt spår. Nu gratulerar vi klass 9B på Pilängskolan i Lomma till segern, säger Sezgin Kadir, vd och koncernchef på Kraftringen, tillika jurymedlem i Spänningssökarnas jury.

Alla finalistklasser prisas
Samtliga klasser som går till final vinner pengar till sina klasskassor. Den segrande klassen vinner 100 000 kronor, andrapriset uppgår till 50 000 kronor, tredjepriset består av 25 000 kronor och det delade fjärdepriset består av 10 000 kronor till vardera klass.

Kundernas pris
I år delades dessutom tre priser ut i kategorin Kundernas pris: pris för bästa kostym, bästa framförande och bästa prototyp. Wihlborgs och Science Centre delade ut kundernas pris. Klasserna som vann dessa priser vann presentkort för avslutningsfika med sina klasser på Espresso House.

För att ta del av samtliga vinnare, besök 
www.spanningssokarna.se

Kontakt:
Linda Ahlman, projektledare Spänningssökarna: linda.ahlman@spanningssokarna.se
Karin Lindroth, kommunikationsansvarig press: karin.lindroth@kraftringen.se, 0761-16 38 57

FAKTA Spänningssökarna:
Spänningssökarna är en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner. Genom aktivt lärande får de deltagande klasserna tillsammans med sin lärare sätta samman ett bidrag till hur vi i framtiden kan lösa en aktuell energifråga. I tävlingen bedöms kriterier som kreativitet, uppfinningsrikedom och presentationsteknik.


FAKTA Årets jury:
Årets jury bestod av
Sezgin Kadir, vd och koncernchef, Kraftringen
Stefan Zamudio, pedagog, Vattenhallen Science Center
Erik Renström, rektor, Lunds universitet
Maja Almevi vd, Qlue AB
Ulrika Hallengren vd, Wihlborgs


2023-08-29

Häng med på vinnarnas episka äventyrsresa till Gotland

De vinnande klasserna, 9A och 9B från BMSL, begav sig på en minnesvärd resa till den förtrollande ön Gotland som en del av sitt pris för att ha säkrat första och tredjeplatsen i årets Spänngssökarna-tävling. Med sina respektive prispengar i klasskassan samlade eleverna sina resurser för att resa tillsammans och utforska den vackra staden Visby och dess omgivningar. Under tre otroliga dagar upplevde eleverna en mängd äventyr som imponerade på dem från början till slut. Här kommer en kort berättelse om deras äventyr.

Första dagen begav vi oss på en bussresa till Oskarshamn, följt av en färjetur till den fantastiska staden Visby. Vid vår ankomst tog alla glatt emot hyrcyklar och påbörjade vårt äventyr genom att trampa oss fram till den pittoreska Gustavsviks semesterby där vi bodde i två nätter. När vi hade checkat in och installerat oss i våra respektive stugor begav vi oss på en cykeltur till Uncle Joe's, där ett spännande spel, Laser Tag väntade oss, följt av en läcker pizzabuffé. Vi cyklade tillbaka genom den gamla staden och längs kusten till vår semesterby. 

Andra dagen var ännu mer händelserik då vi började med en rejäl frukost i våra mysiga stugor innan vi begav oss på en lång cykeltur till Tors gård. Där deltog vi i livliga matcher av Bumperball och strandvolleyboll och njöt av det vackra vädret. Lunchen på Tors Gård gav oss energi inför vårt nästa äventyr – en uppfriskande cykeltur till det berömda Gotland Gokart, där varje elev hade möjlighet att testa sina körfärdigheter på en fantastisk racingbana. När skymningen föll cyklade vi tillbaka till lägerplatsen och njöt av en härlig middag på Gustavsviks restaurang. Vissa av oss vågade till och med sig ut i de kalla vattnen i Östersjön för ett uppfriskande dopp innan vi kopplade av i bastun. Medan vissa njöt av olika spel begav sig andra ut på en minnesvärd vandring i det fantastiska Södra hällarna naturreservat.

Klassresa-solnedgang.jpeg

På den sista dagen begav vi oss på en cykeltur till hjärtat av Visby, ivriga att utforska stadens rika historia och fängslande charm. Vår lärare Philippe Longchamps, åtföljd av föräldern till en av våra klasskamrater, Ann-Françoise Hivert, en utrikeskorrespondent i Skandinavien för den ansedda franska tidningen Le Monde, bjöd på en upplysande utomhusföreläsning om staden, ön, Östersjön och Baltiska regionen. Vi fördjupade oss i ämnen som ekologi, geografi, historia, geopolitik och hydrografi i Östersjöregionen och naturligtvis Gotland självt. För att avsluta denna fördjupande upplevelse besökte vi Gotlands Museum och utvidgade vår förståelse för öns kulturella arv, geologi, arkeologi och historia. Sedan lämnade vi tillbaka våra hyrcyklar, njöt av en sista lunch och glass, och begav oss till färjeterminalen för incheckning. Medan vi seglade tillbaka till Oskarshamn njöt vi av vår sista middag ombord och mindes den otroliga resa vi hade delat. Till sist steg vi ombord på bussen som skulle ta oss tillbaka till Lund och anlände ungefär 00:30 vid BMSL. Våra hjärtan var fyllda av ren glädje och våra sinnen fyllda av livslånga minnen.

Klassresa-1.jpeg

Klassresa-2.jpeg

Vi vill uttrycka vårt innerliga tack till Kraftringen för att de gett oss denna otroliga möjlighet att resa tillsammans. Genom att samla våra prispengar kunde alla niorna gemensamt göra denna avslutande resa. I samma anda som när vi förberedde oss för Spänningssökarna visade vi solidaritet, laganda och samarbete under både tävling och resa. Denna resa har inte bara gett oss ovärderlig kunskap om olika Spänningssökarna-relaterade teman, utan den har även inpräntat i oss den djupa betydelsen av teamwork och samhörighet.

 

Tusen tack, 

Klass 9A och 9B på BMSL

karusell

2023-07-13

Följ med på en klassresa till Köpenhamn!

Här kommer en hälsning från Tolvåkerskolan 9F, som kom på en andra plats i Spänningssökarna 2022. Ni ska få följa med på en klassresa till Köpenhamn!

Eleverna i klassen bestämde sig för att använda vinstpengarna på 50 000 kr till att göra en klassresa till Tivoli i Köpenhamn. Besöket skulle såklart innehålla gruppsammanhållning och ”avslutningsglädje”, men också ett besök på akvariet inne på Tivoliparken.

Resan blev superfin! Vädret var på vår sida med strålande sol och värme, eleverna fick vara tillsammans och utforska Tivolis alla aktiviteter. Besöket på akvariet var väldigt intressant, även om de verkade ha tagit bort vissa delar vilket gjorde att det blev ett lite kortare besök än beräknat. Eleverna visade stort intresse och besöket ledde till roliga diskussioner kring havets fauna.

tivoli-1.jpg

Efter ungefär nio timmars karusellåkande, akvarietittande, sockervaddsätande, skratt och upptåg åkte samtliga 27 elever och vi vuxna tillbaka till Lund C och sedan vidare hemåt på varsitt håll. Det blev en fantastisk dag som både pedagoger, föräldrar och elever kommer att bära med sig i minnet.

Namnlös design (5).jpg

Stort tack till Kraftringen för möjligheten att få vara med och tävla i Spänningssökarna, och framför allt tack till våra helt fantastiska elever som med en otrolig kreativitet, uppfinningsrikedom och samarbetsvilja lyckades ta en andraplats i tävlingen!

Bidraget SPARMA, som i korthet handlar om markiser och persienner med solceller på, skapades av elever i klassen. Samtliga hjälptes sedan åt att skapa presentationen, materialet och förberedelserna som gav den fina silverplatsen och priset på 50 000 kronor.

Namnlös design (4).jpg

På bilden syns de fem elever som höll i presentationen på finaldagen. Från vänster till höger: Anton, Elin, Philip, Sebastian och Tuva.

vinnarklassen

2022-11-28

Klass 9A, BMSL tog hem segern

Bidraget F.R.E.S.H, av klass 9A, BMSL i Lund tog hem segern i årets Spänningssökarna. Juryn lyfte fram klass 9As förmåga att ta med alla in i framtiden och på ett fräscht sätt presentera en möjlig framtida lösning på att lagra energi.

Lördagen den 26 november 2022 hölls årets final i tävlingen Spänningssökarna. På Medicon Village i Lund hade de sju finalistklasserna samlats för att göra upp om segern, ivrigt påhejade av skolkamrater, anhöriga och andra intresserade.

I år hade 44 klasser deltagit i tävlingen, med uppdrag att spana 10 år in i framtiden och fundera på vilka energilösningar som behövs då, på temat "Världen 2032". Vid finalen deltog sju finalistklasser från Hjärup, Lomma, Lund, Löddeköpinge och Staffanstorp.

Efter det att alla finalistklasser presenteras sina bidrag och juryn överlagt, stod klass 9A på BMSL i Lund som segrare med bidraget F.R.E.S.H. Klass 9A beskriver själva sitt bidrag F.R.E.S.H såhär:

”Vår idé är att bygga en stor elutjämningsstation för att jämna ut tillgång och efterfrågan på el på regional eller lokal nivå när det råder stor elbrist. Genom att använda riktigt stora och tunga hjul som svävar horisontellt på ett magnetfält (som ett Maglevtåg) kan vi lagra energin i de snurrande hjulens rörelsemängd. Den nattliga gröna elektriciteten från vindkraft och andra energikällor som ofta går till spillo kan användas för att accelerera de tunga magnetiska svävande hjulen. Mellan dessa hjul finns ett lager titan för att stoppa magnetfälten mellan hjulen och öka kontrollen samt säkerheten. För att öka funktionaliteten gäller det att minska friktionen, både i luft genom vakuum men också eftersom hjulen svävar på ett magnetfält (som en Hyperloop).”

Juryns motivering i sin helhet

”F.R.E.S.H - BMSL 9A Lund: Ett bidrag som både var fräscht och snurrade till det ordentligt. Ni tog oss rakt in i framtiden med er idé om att lagra energi. Ett globalt stort problem där ni noga undersökt teknikens möjligheter. En stor fördel är att den är skalbar. Ett ämne som är mycket intressant och väldigt avgörande för Världen 2032. Så tack för att vi fick se en möjlig framtida lösning. Ni bjöd på en härlig presentation där alla var mycket pålästa och kunde ge oss i juryn genomtänkta svar på våra kluriga frågor. Och som vi alla vet ”kunskap är en färskvara” och ni är ett bevis på att ni utmanar och utvecklar era tankar. En FRESH-idé!”

För att se fler bilder, filmer och motiveringarna till bidragen. Följ oss på Instagram!

Philippe Longchamps är lärare för klass 9A på BMSL i Lund

- Det är så roligt! Det är samarbetet som tagit oss hit. Vi arbetar mycket med transformativt lärande, där alla är med och lyfter varandra. Det handlar om att lära för livet, skapa en gemenskap och solidaritet. Då lär sig eleverna på ett hållbart sätt om ett hållbart ämne, säger han.

Spänningssökarna är en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner. Genom aktivt lärande får de deltagande klasserna tillsammans med sin lärare sätta ihop ett bidrag till hur vi i framtiden kan lösa en aktuell energifråga. I tävlingen bedöms kriterier som kreativitet, uppfinningsrikedom och presentationsteknik. I år firar tävlingen 10-årsjubileum.

De sju finalistklasserna vinner pengar till sina klasskassor. Den segrande klassen vinner 100 000 kronor, andrapriset uppgår till 50 000 kronor, tredjepriset 25 000 kronor och det delade fjärdepriset består av 10 000 kronor till vardera klass.

Nytt för i år - Kundernas pris

I år delades också tre nya priser ut i kategorin Kundernas pris: pris för bästa artistiska framförande, för bästa kostym samt för bästa hejarklack. Kunderna som utsåg vinnarna till dessa priser är Medicon Village Fastighets AB och Axis Communication.

Juryn i år bestod av

  • Sezgin Kadir, VD och koncernchef, Kraftringen
  • Stefan Zamudio, pedagog vid Vattenhallen Sience Center
  • Annika Olsson, rektor, LTH
  • Madeleine Gillborn, lead of clean technology, AlfaLaval
  • Anna Jähnke, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne.

Det var en riktigt tuff kamp om titeln mellan de olika bidragen, säger Sezgin Kadir, VD och koncernchef för Kraftringen:

- Idag har vi upplevt en dag full av kreativitet och naturvetenskapligt lösningsfokus från alla våra finalister. Det känns lovande att framtidens unga är så engagerade. De får oss se nya möjligheter och att tänka på nya sätt, säger Sezgin Kadir.

Kontakt

  • Linda Ahlman, projektledare Spänningssökarna: mejl
  • Karin Lindroth, kommunikationsansvarig press: 0761-16 38 57, mejl

2022-06-29

Hur lever en vinnare?

Här kommer en hälsning från klass 9B i Pilängskolan som kammade hem förstapriset i senaste upplagan av Spänningssökarna!

Innan vi berättar om vår härliga resa vill vi tacka Kraftringen som gjort detta möjligt. Vi har haft en underbar upplevelse och kommit mycket närmare klassen och det är tack vare er.

Vår resa började med att vi åkte buss till blå planeten. Där fick vi se många coola fiskar och vattendjur samt lära oss om uttrar. Vi fick även mata rockor. Efter det åkte vi vidare till Wihlborgs fastigheter där vi fick lära oss fastigheters klimatpåverkan. Vilket är värme, kyla, el, gas från kylmaskiner, transporter och byggprojekt. De gick igenom byggandets livscykel och hur man idag återvinner både byggmaterial och inredning.
För att Wihlborgs ska påverka klimatet så lite som möjligt köper de grön energi (värme, kyla och el) dels genom solceller och värmepumpar, men också genom ansvarsfulla transporter och laddplatser för elcyklar och elbilar.

Sedan fortsatte resan mot huset vi hyrt, vi bodde i en stor villa med pool, jacuzzi, fotbollsmål, pingis och biljardbord och här spenderade vi tre härliga dagar. Det var underbart väder och vi bada, sola och åt gott. En dag gjorde vi en femkamp som en tjej i vår klass fixat och det blev väldigt lyckat. Vi bodde i en mysig by som hette Oderup och om dagarna kunde man gå ner till havet och köpa glass. På kvällarna efter middagen satt vi runt elden och grillade marshmallows och lyssnade på musik. Efter tre dagar packa vi ihop och åkte hem, på vägen hem åkte vi till Tivoli i Köpenhamn där vi spenderade några timmar. På Tivoli åkte vi mycket karuseller och åt lunch tillsammans. När vi sedan kom hem var vi väldigt slitna men supernöjda med vår resa. Tack för allt!

/9B Pilängskolan

2022-03-24

Missade du finalen?

Wow! Förra lördagen avgjordes finalen i Spänningssökarna 21/22. Både på plats och online fick vi se fantastiska presentationer av klassernas idéer och en vinnare korades. Vår erfarna jury har en hel rad med bedömningskriterier att förhålla sig till när de korar en vinnare, nämligen dessa:

  • Funktion och användning
  • Sociala & miljömässiga värden
  • Målgrupp – till vem riktar sig idén?
  • Spridning bland Kraftringens ägarkommuner
  • Presentation
  • Nytänkande

Här är topp 3 i tävlingen och juryns motiveringar till dem:

På tredjeplats hittar vi klass 9A från Rutsborgskolan i Lomma med Plant Power. Klassen har utvecklat en idé som använder en galvanisk cell i stor skala kombinerat med att använda elektrolys för att få fram vätgas som sedan ska distribueras och lagras. Idén tar vara på energin som finns ute i naturen som idag inte riktigt är utnyttjad. Och råvaran finns det gott om – det vet alla som promenerat förbi en villaträdgård med fruktträd på sensommaren!

Gruppen gjorde en proffsig presentation där de framförde sitt bidrag på ett både engagerat och engagerande sätt.

Att ta vara på avfall och förädla det till något värdefullt är en central del i den hållbara omställningen. Med Plant Power kan alla vara med, oavsett om man bor i Kraftringens ägarkommuner eller någon annanstans i världen. Uppfinningen ger dem som deltar en känsla av att tillsammans har vi kraften att förändra!

På andra plats hittar vi klass 9A från BMSL i Lund med bidraget En elektrolysande idé. Deras idé bygger på elektrolys och de spinner vidare på hur vätgas kan användas som bränsle. När vi letar framtidens energilösningar måste vi tänka på hela kedjan och fokus i idén ligger på att minska förlusterna i samband med överföring och lagring.  

Presentationen var mycket proffsig och grep tag då den inleddes med stark och hoppfull musik där man berättade om en vision om det klimatneutrala samhället. Detta väckte hopp och framtidstro.

På första plats hittar vi klass 9B från Pilängskolan med Nödradion. Denna idé bygger liksom de andra på etablerade metoder och drivs med en vev och solceller

Gruppen har tänkt utanför boxen och lagt vikt vid att ta vara på den mänskliga energin i en krissituation. Det är en förutsättning för att människor ska orka lösa andra energiproblem. Unikt med denna idé är SOS-knappen och just översättningsfunktionen som gör det lättare att få hjälp i en nödsituation oavsett var man befinner sig. Att inte kunna förstå information ökar stressen i en nödsituation enormt, så denna funktion kan hjälpa människor att tänka klart och lösa problem.

En sådan här produkt kan bli användbar för vem som helst var som helst i världen. Det var lätt att följa med i resonemanget och presentationen av bidraget var fylld av positiv energi.

Nu finns samtliga bidrag som deltog på finalen + en nedklippt version från finalen att kika på här:

Se samtliga bidrag från finalen!

Till sist vill vi tacka alla klasser, lärare och personal på Kraftringen som har varit delaktiga i Spänningssökarna. Redan till hösten är vi tillbaka igen och då är det 10-års jubileum, tipsa din lärare redan nu!