Skip to main content

Pilängskolan 9B vann med Elektroletten!

2023-11-27

Bidraget Elektroletten av klass 9B, Pilängskolan i Lomma vann årets Spänningssökarfinal. Juryn lyfte i sin motivering fram klass 9Bs förmåga att kombinera kompetens kring kemi, energi och mänskliga element på ett kreativt och humoristiskt sätt.

Lördagen den 25 november 2023 hölls finalen i tävlingen Spänningssökarna – en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner.

48 klasser deltog i tävlingen, och satte tillsammans med sin lärare samman ett bidrag om hur vi i framtiden kan lösa en aktuell energifråga. I år var temat Energi från trakten.
Vid finalen deltog sju finalistklasser från Lomma, Lund, Löddeköpinge och Södra Sandby.

Efter det att alla finalistklasser presenterat sina bidrag och juryn fått överlägga, stod det klart att klass 9B, Pilängskolan i Lomma utsetts som vinnare av 2023 års Spänningssökarna.

Bidraget Elektroletten är en toalett som gör det möjligt att producera el från urin. Genom elektrolys utvinns vätgas från urin. I Elektroletten finns små bränsleceller som i sin tur utvinner energi ur vätgasen, genom att den reagerar med syre. På så sätt frigörs elektroner, vilket ger upphov till elektrisk ström.

Juryns motivering i sin helhet
”Tänk att kunna tända lampan tack vare att man gått på toaletten. Lokalt i allra högsta grad skulle vi i juryn vilja säga. Förslaget har klarat av att kombinera kompetens kring kemi, energi och mänskliga element. Man fångar energin vid källan, lägger till lite energi och får ut mycket. Alltsammans på ett biologiskt säkert sätt. På ett kreativt och humoristiskt sätt visar ni upp ett nytt användningsområde för de toaletter som finns i allas hem. Och som ni säger ´Elektroletten gör det möjligt för vilken toalettägare som helst att producera el till sig själv på ett hållbart sätt´. Vi håller med. Vi i juryn övertygade om att ert bidrag är väl värt att testas.”

- Det har varit ett hårt arbete, men roligt att se det växa fram. Vi har hela tiden trott på vår idé, säger Karin Gustafsson, mentor för klass 9B på Pilängskolan i Lomma.

- Det är så roligt att ta del av kreativiteten, uppfinningsrikedomen och det fina engagemanget hos Spänningssökarnas finalister. Många av förslagen är avancerade och verkligen på rätt spår. Nu gratulerar vi klass 9B på Pilängskolan i Lomma till segern, säger Sezgin Kadir, vd och koncernchef på Kraftringen, tillika jurymedlem i Spänningssökarnas jury.

Alla finalistklasser prisas
Samtliga klasser som går till final vinner pengar till sina klasskassor. Den segrande klassen vinner 100 000 kronor, andrapriset uppgår till 50 000 kronor, tredjepriset består av 25 000 kronor och det delade fjärdepriset består av 10 000 kronor till vardera klass.

Kundernas pris
I år delades dessutom tre priser ut i kategorin Kundernas pris: pris för bästa kostym, bästa framförande och bästa prototyp. Wihlborgs och Science Centre delade ut kundernas pris. Klasserna som vann dessa priser vann presentkort för avslutningsfika med sina klasser på Espresso House.

För att ta del av samtliga vinnare, besök www.spanningssokarna.se

Kontakt:
Linda Ahlman, projektledare Spänningssökarna: linda.ahlman@spanningssokarna.se
Karin Lindroth, kommunikationsansvarig press: karin.lindroth@kraftringen.se, 0761-16 38 57

FAKTA Spänningssökarna:
Spänningssökarna är en tävling för niondeklassare i Kraftringens ägar- och verksamhetskommuner. Genom aktivt lärande får de deltagande klasserna tillsammans med sin lärare sätta samman ett bidrag till hur vi i framtiden kan lösa en aktuell energifråga. I tävlingen bedöms kriterier som kreativitet, uppfinningsrikedom och presentationsteknik.


FAKTA Årets jury:
Årets jury bestod av
Sezgin Kadir, vd och koncernchef, Kraftringen
Stefan Zamudio, pedagog, Vattenhallen Science Center
Erik Renström, rektor, Lunds universitet
Maja Almevi vd, Qlue AB
Ulrika Hallengren vd, Wihlborgs