
ANMÄL DIN KLASS TILL SPÄNNINGSSÖKARNA!
2017-04-13
Nu har det blivit dags att anmäla din klass till årets omgång av Spänningssökarna – energitävlingen för niondeklassare i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. Tipsa dina klasskompisar och se till att din lärare anmäler din klass till tävlingen. Högsta vinsten är en klassresa till Berlin.
Spänningssökarna är en årligt återkommande tävling som i år anordnas för sjätte året i rad. Årets tävling avgörs under höstterminen 2017. Syftet är att öka elevernas kunskaper kring energi och miljö, samtidigt som du får använda din kreativitet till att ta fram innovativa lösningar på temat hållbar energi.
Lärare: anmäl din klass här senast den 31 maj.

HUR HADE VINNARNA DET I LONDON?
2017-02-25
6-8 februari fick vinnarklassen av Spänningssökarna, Fäladsgården 9C, ta del av sitt pris – en klassresa till London. Här berättar de om sin resa.
HOTELL OCH RESA
03:30 stod hela klassen halvsovandes på Fäladsgårdens parkering. Vi hoppade på bussen som stod parkerad och begav oss mot Kastrup. Klockan var 07:20 när flygplanet lämnade Kastrup. Alla var väldigt trötta och många sov därför under flygresan. När vi landade på Gatwick begav vi oss mot parkeringen där vi hoppade på en buss som tog oss till Copthorne Tara hotel. Trots att vi knappt hade sovit kände vi oss inte trötta utan supersugna på att ta oss ut och uppleva staden direkt.
ELEVLEDD SIGHTSEEING
För att lära oss mer av London så hade vi förberett små presentationer som vi skulle hålla när vi stannade på olika spännande platser. Alla förberedde tal i grupper om tre innan vi åkte till London, när vi sedan kom till dessa turistattraktioner fick gruppen hålla sitt tal för resten av klassen. Presentationerna var roliga och lärorika och vi fick lära oss mycket om London. Några av de platser vi presenterade om var; Buckingham Palace, Big Ben och Millennium bridge.
RESTAURANGBESÖK
Klockan sex på måndag kväll stod hela klassen uppklädda bredvid Themsen utanför Jamies Italian. Vi hade tidigare fått titta på en trerättersmeny som såg väldigt lovande ut. Hela klassen hade tidigare tvunget valt ut tre av alla de fantastiska rätter som fanns med på denna otroliga meny. Efter flera timmars funderande hade tillslut hela klassen äntligen valt vad vi skulle äta denna underbara måndagskväll. Vi slog oss ner vid de reserverade borden och det dröjde inte länge innan alla satt med varsin förrätt framför sig. Inom kort var alla tallrikar tomma och nya tallrikar kom in fulla med mat. På vissa tallrikar låg den en italiensk stek med chilipommes & rödcoleslaw som tillbehör medans andra tallrikar hade en saftig hamburgare på sig. Efterrätterna var kvällens favoriter! Ingen var missnöjd med de otroligt mumsiga efterrätterna! Det var helt enkelt en fantastisk kväll bortsett från förlusten av ett par saknade solglasögon …
SCIENCE MUSEUM
Morgonen dag två var det dags för vår första frukost på hotellet. Efter massor med god frukost i magen samlades vi i lobbyn för att gå till Science Museum. Väl där hängde vi av oss jackorna, lämnade väskorna och gjorde oss redo för en förmiddag fylld med förhoppningar och törsten om ny kunskap. Vi var så taggade de var ju det här vi hade väntat så länge på. Vi gick upp för vad som kändes oändligt med trapporna upp till högsta våningen, där ett kunskapens paradis om ingenjörsyrket väntade. Vi fick prova på hur framtidens ingenjörer skulle arbeta genom otroligt high-tech skärmar där vi bland annat skulle planera tågräls så effektiva och energisnåla som möjligt.
Fulla med nya kunskaper om hur vi skulle se ut som motsatt kön, DNA och energi samlades klassen på museets cafeteria och fyllde på med rejält med energi av annat slag.
LONDON DUNGEON
Efter besöket på Science museum gick vi mot London Dungeon. När vi kom dit hade vi tur eftersom det inte var några människor där så vi behövde bara vänta tio minuter på att få gå in istället för en halvtimme som vi hade räknat med. Innan vi kom in blev vi fotade av de som jobbade där.
Vi började turen med att åka en liten båt i mörker där man även blev lite blöt. Efter det fick vi besöka olika rum med skådespelare som berättade om Londons historia på ett hårresande sätt. Det var kul och obehagligt. Turen avslutades även med ett litet fritt fall.
När rundturen var slut, efter cirka 90 minuter, fick vi vars en slush att släcka törsten med efter allt vi varit med om. London Dungeon fick alla i klassen att känna att vi hade blivit tajtare på grund av att vi alla i klassen blivit rädda tillsammans. Så småningom begav vi oss till tunnelbanan för att åka tillbaka till hotellet för att göra oss i ordning inför musikalen.
MUSIKAL
Efter att ha fixat oss på hotellet tog vi oss mot Picadilly Circus för att äta en snabb middag. Klassen spridde ut sig och provade olika resturanger, för att 40 minuter senare samlas och gå mot Prince Edward Theater och musikaluppsättningen av Disneys Aladdin; en färgglad och fantastisk upplevelse. Skådespelarna var extremt talangfulla, likaså orkestern och dansarna, rekvisitan välgjord och musikalen var en underbar ihopsättning av teater, musik, humor och dans. Klassen var hänförd och på slutet fick musikalen stående ovationer.
IMPERIAL WAR MUSEUM
På morgonen sista dagen så var vi på Imperial war museum. Det var en extremt häftig upplevelse att få se och uppleva. Eftersom vi höll på med andra världskriget så var vi mest på den avdelningen, detta var extremt hjälpsamt för projektet som höll på med i skolan men även väldigt intressant. Vi besökte även den prisbelönta utställningen om förintelsen som sattes upp av drottningen för att hedra de som överlevde.
OXFORD STREET
Efter att vi hade spenderat några timmar på imperial war museum begav vi oss till oxford street med hjälp av tunnelbanan. Oxford street är då framför allt känt för sina affärer. Medans man befann sig på Oxford street så var man ju tvungen att äta en god middag på en restaurang, och sådana fanns det gott om. Efter ungefär 2,5 timmars shoppande var vi tvungna att ta oss till hotellet. Bussen väntade på att ta oss till flygplatsen.
Vi är glada och tacksamma över en härlig resa med en massa minnen som har gjort att vi mer än någonsin känner oss som en klass med en mycket god sammanhållning.
Varma hälsningar /9C
SE FÄLADSGÅRDEN 9C:S PRESENTATION
2017-01-25
Missade du finalen? Tur att vi filmade den i så fall! Här kan du se presentationen av vinnarna i Spänningssökarna 2016. Fäladsgården 9C med sitt bidrag Miljövänligt värmeverk.
SE NORREVÅNGSKOLAN 9C:S PRESENTATION
2017-01-25
Så här såg det ut när Norrevångskolan 9C framförde sitt bidrag Gröna bussen på finalen av Spänningssökarna 2016.
SE FÄLADSGÅRDEN 9B:S PRESENTATION
2017-01-25
Fäladsgården 9B med sitt bidrag Piezomatta i finalen av Spänningssökarna 2016.
GRATTIS FÄLADSGÅRDEN 9C – VINNARE AV SPÄNNINGSSÖKARNA 2016
2016-11-25
Söndagen den 20 november var det final i årets omgång av Spänningssökarna. Det var en eftermiddag fylld av energi och sju riktigt grymma presentationer. Efter en lång överläggning av juryn stod det klart att det var Fäladsgården 9C med sitt bidrag Miljövänligt värmeverk som tog hem årets tävling. I februari väntar en resa till London med besök på Science Museum som vinst.
Juryns motivering till förstapriset löd:
”Med ett imponerande, globalt perspektiv, och en gripande presentation, har klassen omvandlat ett problem till en välbehövd lösning. En enkel teknik får med nytänk en ny arena och hittar 65 miljoner användare.”
På andra plats kom BMSL 9 med bidraget Drakkraft. De vinner en prischeck på 30 000 kronor.
På tredje plats kom Pilängskolan 9C med bidraget LEK.EL. De vinner en prischeck på 20 000 kronor.
På fjärde plats kom Fäladsgården 9D med bidraget Termoelektriska bilen T.E.B., Pilängsskolan 9A med bidraget Miljöhiss, Fäladsgården 9B med bidraget Piezomatta och Norrevångsskolan 9C med bidraget Gröna bussen. De vinner varsin prischeck på 10 000 kronor.
Stort grattis till alla finalister!

FINALISTERNA ÄR…
2016-11-18
Idag samlades Kraftrådet för att ta sig an den tuffa uppgiften att utvärdera årets topp 10 bidrag och utse årets 7 finalister, utifrån kriterierna funktionalitet, hållbarhet, målgrupp, nytänkande och kreativitet. Kraftrådet bestod av 6 studenter från LTH och Liisa Fransson, affärsutvecklare på Kraftringen och adjungerad lektor vid Lunds universitets miljö- och energisystem.
Dagen har varit fylld med diskussioner och efter långa överläggningar har Kraftrådet enats om vilka 7 bidrag som går vidare till finalen i Spänningssökarna.
Årets finalister är (utan inbördes ordning):
- Termoelektriska bilen (T.E.B.), Fäladsgården 9D
- Drakkraft, BMSL 9
- Gröna bussen, Norrevångsskolan 9C
- LEK.EL, Pilängskolan 9C
- Miljövänligt värmeverk, Fäladsgården 9C
- Miljöhiss, Pilängskolan 9A
- Piezomatta, Fäladsgården 9B
Kraftrådets motiveringar till samtliga bidrag:
Termoelektriska bilen:
Gammal vetenskap appliceras på ett nytt användningsområde och funktionaliteten som tar tillvara på en outnyttjad spillvärme beskrivs väl. Tekniken kan vara enkel att applicera för privatpersoner. Hållbarhetsaspekter adresseras ur ekonomisk och miljömässig synvinkel.
Drakkraft:
Ett gemomtänkt och nytänkande bidrag som kombinerar olika energikällor samtidigt som social och miljömässig hållbarhet (klimatpåverkan och resurshushållning) beskrivs. Att funktionalitet beskrivs tydligt både i text och bild stärker bidraget liksom en bra redogörelse av målgruppen där investeringsbehovet påpekas.
Gröna Bussen:
Ett helhetsperspektiv på en viktig samhällsutmaning dvs. transporter. Risker, resursanvändning och avfallshantering belyses ur flera vinklar. Bra att bidraget innehåller en jämförelse med existerande tekniker.
LEK.EL:
En idé som utnyttjar befintliga tekniker för att skapa en hållbar lekplats som inspirerar barn att lära om hållbar utveckling på ett lekfullt sätt, samtidigt som energin tas tillvara. Funktionaliteten beskrivs tydligt i bild och text. Bidraget har en tydlig formulering av hållbarhetstänket (miljö och sociala aspekter) och det pedagogiska perspektivet är särskilt positivt.
Miljövänligt värmeverk:
En tydlig beskrivning som bygger på en fysikaliskt fungerande princip av en tillgänglig energikälla. Investeringskostnaden är låg vilket gör att den har potential att implementeras där den behövs som bäst. Sociala dimensionen av hållbarhet beskrivs liksom ett fokus på resurssparande.
Miljöhiss:
En nyskapande idé som beskriver en teknik som är tänkt att användas för att omvandla rörelseenergi till elektrisk energi. Det är en styrka att bidraget värderar hållbarhetsvinsten utifrån vilken som skulle vara den alternativa energikällan.
Piezomatta:
En flexibel produkt med många potentiella användningsområden som beskrivs tydligt i bidraget. Genom bidraget uppmuntras hälsofrämjande beteende samtidigt som hållbar energi genereras. Målgrupp och användningsområde presenteras väl.
Hur var det i London?
2015-05-04
Nu har det gått några veckor sedan vinnarna av Spänningssökarna 2014 åkte till London. I vinsten ingick hela tre dagar i Europas största huvudstad och ett besök på Science Museum. Nu kan du ta del av vad de tyckte om resan.
Här kan du läsa reseberättelsen från klass 9C på Fäladsgården i Lund, skriven av Elin Hallqvist.
Ännu en paragraf.
Vad tycker elever och lärare om Spänningssökarna?
2015-04-24
Under fjolårets Spänningssökarna deltog 1 030 niondeklassare från 42 skolor i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. Detta motsvarar 70% av det totala antalet klasser i våra fyra ägarkommuner – ganska imponerande! Under röstningsfasen som varade i två veckor fick vi in över 76 000 röster, en ökning med 13 000 röster jämfört med året innan. Under tävlingen frågade vi eleverna och lärarna som deltog vad de tyckte om tävlingen och här kommer delar av resultatet…
91%* av lärarna och 86%* av eleverna hade rekommenderat andra lärare respektive elever att delta i Spänningssökarna! 65% av eleverna känner att de lärt sig mer om energi och hållbarhet genom tävlingen. 46% av niondeklassarna har blivit mer intresserade av energi och hållbarhet genom Spänningssökarna.
Undersökningen styrkor vår egen uppfattning om att Spänningssökarna bidrar till både ökad kunskap och intresse för energi och miljö. Det är vi väldigt glada för!
*Totalt deltog 187 elever och 9 lärare i undersökningen.
Varför ska du anmäla dig till Spänningssökarna?
2015-04-01
Spana in kampanjfilmen för Spänningssökarna! Lyssna på vad tidigare elever, lärare och projektledare har att säga om tävlingen och varför din klass också borde delta.